Musikvideo Bedømmelser
Film/Anmeldelser
Kreativ

Gi' siden et par sekunder til at gennemlæse


Sider

mandag den 21. december 2009

Solhverv - Glædelig jól!


Ja...
Okay! I dag er det Jul :D Eller nærmere Jól.. Men som vi ved så ændre ord sig jo med tiden :)
Så ja , i dag er det jo rigtig jul :) Glædelig jul!
Okay, jeg bliver jo nød til lige at forklare.
Men, Jul, er en gaammel trandition, hvor man fejre at dagene nu bliver lysere igen :) I dag er det nemlig året korteste dag, der er kun omkring 6 lyse timer og derfor begynder dagene nu at blive lysere igen :D Så i den gamle hedenske tradition, er der fest :D En dejlig dag af fejre!!
Egentlig var festen ikke altid præcis i dag, men kunne også være i Januar...
Men hvad skete der så Ja, hvem kom og ødelagde vores fest? I år 300 efter den kristne tidsregning kom:
KRISTENDOMMEN! DE KRISTNE!! og fastlagde en fest den 25 december...
De kom, og tænke "hvordan kan vi stoppe dem i den her fest? hvordan kan vi stoppe så de fejre sådan noget som vi ikke gør? JO! Vi tar vores tro, vores historie, og lave en fest OVEN i deres fest, så de ikke kan holde deres fest mere!"
Så de tog deres hellige menneske, og sagde "Nu finder vi lige på at sige at han har fødselsdag her" Så de tog Jesus, og sagde at "HER VIL VI HOLDE VORES FEJRING TIL HAM, Lad os sige han har fødselsdag her" - Selvom han ikke havde! Men for at ødelægge vores fest, sagde de.
Selvfølgelig ved man ikke hvordan de har tænkt eller noget, men de har ihvertfald ikke tilfældigt valgt at fejre Jesus lige ved vores fest, helt tilfældigt.


Senere kom Kristendommen til Norden, og angreb vores fest, og så smeltede de hedenske juleskikke sammen med den kristne jesusfejring. Det eneste vi dog ikke kastede fra os var navnet "Jól" som nu har ændret sig til "JUL", selvom de prøvede at indføre navnet kristmesse. Men vi holdt fast.
Andre har dog ikke været så heldige. fx. "Christmas".
De troede at de nu kunne få os til at glemme vores fest, og fejre Jesus i stedet. Heldigvis så er vi ikke gået helt over i JESUS amok her i Danmark, og jul er stadig ikke kun en fejring af Jesus's fødselsdag, men er nu blevet til en tradition, som ikke behøver at ha' noget med Jesus at gøre og Kristendommen.
Det bare sørgeligt at mange ikke kender den rigtig grund til hvorfor det blev denne dag.
Men heldigvis vandt de kristne ikke, og Jul er nu en fejring af en masse forskellige ting, eftersom hvem man er.
For mig er det bare en tradition, og en god grund til at hele familien kan hygge sig sammen, og så fejre jeg at dagene bliver lysere :) - dog et par dage forsinket!

Ja jeg er ked af det, men jeg bliver så vred og ked af det når jeg tænker på vores fantastiske gamle tro, og fantastiske gamle fejringer - af naturen! - som nu er blevet ændret og smidt væk...

Ingen kommentarer: